Doma na gauči


Út 08 září 2015
couchdb, homeoffice

První poprázdninové setkání tkalců v gobelínce dopadlo skvěle.

Sešlo se nás moc, což vždycky potěší. Přivítali jsme mezi sebou čtyři úplně nové tváře. Plaketu za největší dojezdovou vzdálenost bezkonkurenčně získali Stefan a Michal z Trenčína, Petr & Tomáš z Rožnova přitáhli svého nového kolegu Filipa a s Honzou za námi z Olomouce přijel Jarda.
Hoši děkujem! (a doufám že se zase uvidíme)

Novinky

Třicáté tkalcovské posezení sebou přineslo pár novinek.
Už to nebude Michal kdo by dirigoval obsah našich schůzek. Režiséry (a doufám že i herci a scénaristy) každého dalšího srazu budete vy. V této GDocs tabulce budeme udržovat nabídku výstupu -- jakmile (byť jen brvou) pocítíte že děláte na zajímavém projektu/technologii, zkuste svou zkušenost přetavit ve výstup a nabídněte ji ostatním (ano, doplněním do tabulky). Čtrnáct dní před dalším srazem vás vyzvu a na základě hlasování vybereme 2 zupadupa výstupy.
Dva. To je totiž další změna v choreografii. Často jste si stěžovali, že při třech výstupech nezbývá moc prostoru na pokecání. A máte pravdu! Proto budeme od září poskytovat prostor pouze dvěma řečníkům, každému po 45 minutách a zbytek času věnujeme dotazům a vyprávěním zábavných historek zpoza klávesnic.

Přesně v tomto (dvoutaktním a vámi redigovaném) duchu se neslo i zářiové setkání. Největší hlad byl po CouchDB a Práci z domu.

CouchDB

Prvního tématu se chopil Petr Bravenec z Rožnova. Seznámil nás se základy NoSQL databáze CouchDB, kterou ve své firmě Hobrasoft aktivně využívají. V hlavě mi utkvěl hlavně jejich usecase se zákazníky, kteří nejsou trvale připojeni k internetu, vidí se jen občas a při schůzkách kromě konzumace prémiového kaviáru a lososové pasty synchronizují i své stroje. CouchDB se v tomto kontextu ukázala jako ideální komponenta. Kompletní příběh se všemi podrobnosti můžete najít na Hobrasoftím blogu.

Ikdyž Petr po hodině se svým výstupem skončil, debaty okolo databází pokračovaly. Ukázalo se, že naši slovenští bratři mají zkušenost s Elasticsearchem a že Tomáš v minulosti laškoval s MongoDB. S nadějí očekáváme brzké přírustky v tabulce!

Práce z domu

Po vyvětrání nás čekalo druhé z témat. Honza Bednařík, ostřílený to OSVČ který v klasickém zaměstnaneckém procesu strávil pouze 3 měsíce svého života, nás seznámil s radostmi i strastmi práce na dálku. Se svobodou v tom co a kdy dělat přichází na scénu i méně příjemné souvislosti -- vyhoření, únava, prokrastinace. Kromě práce samotné (která nás všechny tuze baví) najednou musíme více myslet i na sebe, a kompenzovat slabiny domácí kanceláře jinými aktivitami. Kupř. pravidelnou docházkou do oblíbené restaurace za kamarády.

Přírůstky v knihovně

Hutný podvečer jsme završili rozdáním nových přírůstků v naší komunitní knihovně: Z Robina se díky Ansible brzy stane devops par excellence, Roman potuní fulltext svého softu pro jazykovky zařazením Elasticsearche a chmurné chvíle v zaseklé zdviži 21.století s integrovaným touch panelem vám projasní Zbyňovy CSS triky. Ostatně, na dalším srazu se jich na to optáme.

Díky všem co jste přišli a vystupujícím dvojnásob.

Tkalci na webu

Tkalci jsou skupinou lidí z okolí Valašského Meziříčí, kteří se od roku 2013 pravidelně schází v prostorech Schlattauerovy kavárny. Během schůzek se prostřednictvím přednášek dozvídáme o novinkách a postupech z prostředí webových technologií.

Sponzoři

Pokud nás chcete podpořit, ozvěte se.

Děkujeme!

Zůstaňme v kontaktu